HUNG-2018 PÁLYÁZAT

Sikeres hung-2018 pályázat keretében megvalósuló esemény

A Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Sport és Kulturális Egyesület (ahogyan ma hívják hivatalosan a csapatot) 2018. november 17-én, Hortobágy-Mátán ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját. Az évtizedek során odáig jutott a bandérium, hogy Debrecenben ma már szinte nem létezik állami ünnepség a huszárok szolgálata nélkül. Az ünnepi rendezvényeken vagy gyalogos, vagy lovas díszegységünk, vagy együttesen mind a két egységünk közreműködik – a Magyar Honvédség díszegységével együtt – az ünnepi megemlékezéséken.

Az elmúlt évtizedekben rendkívül nehéz anyagai körülmények között, a tagok személyes áldozatvállalásával sikerült életben tartani a bandériumot. Szívós munkánk eredménye lett, hogy mintánkra hazánkban is, sőt, Erdélyben és Bihar megyében is, tehát a mai Románia területén, több hasonló szervezet alakult meg, akiket tanácsainkkal segítettünk. 2004-ben először fordult elő, hogy sok évtized után, Románia területén (akkor Nagyváradon, március 15-én) magyar huszárt láthattak az érdeklődők – ott, ahol kb. 90 – 100 éve nem láttak magyar huszárt… Ezt követően, 2007-től hihetetlen sok szereplésen, lovas túrán, katonai menetnek beillő kemény erdélyi túrákon is részt vettünk. Hozzávetőlegesen 130 romániai településen szerepelt csapatunk, több túrán, összesen sok sok száz kilométert végig lovagolva, ami példátlan a hasonló hazai huszáregyesületek életében!

Munkánk elismeréseként bekerültünk a debreceni és a hajdú-bihari értéktárba is.

A mátai ünnepi programon először a híres Nóniusz lófajta bemutatóját tekinthették meg a megjelent huszárok és a közönség. Majd bevonult a huszárcsapat nyolc lovasa is, valamint a romániai és a hajdú-bihari huszárok egyesített gyalogos díszegysége. A bemutató után a Nyerges presszó falán elhelyezett emléktáblához vonultak a huszárok, ahol megkoszorúzzuk néhai Hetey Sándor György tüzér őrnagy, lovas szakember, emléktábláját, aki három évtizeddel ez előtt létrehozta, és megalapozta a ma is prosperáló huszárbandériumot…
A koszorúzás után a Nyerges Presszó termében Juhász Imre, az egyesületünk jelenlegi elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Topor István történész tartott előadást az Osztrák-Magyar Monarchia, Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezredének történetéről, és emlékezett gróf Tisza Istvánra is. (Az ezred ruházatmásolatát hordja a mai hagyományőrző bandérium, és fontos megjegyezni, hogy gróf Tisza István, miniszterelnök, huszár ezredesi rangban, rövid ideig az ezred parancsnoka is volt.)

Ezt követően dr. Mazsu János történész, debreceni önkormányzati tanácsnok, tartott megemlékezést az első világháborúról. Az előadás után Csontos János, korábbi egyesületi elnökünk, volt parlamenti képviselő, az 1988-as összeverbuválódás egyik alapító tagja, emlékezett az eltelt 30 évről, valamint sok erdélyi huszártúráról, valamint bemutatta az ünnep tiszteletére megjelent „Hősök útján, huszár emlékkönyv ” című hiánypótló könyvet, mely az egyesület harmincéves múltját mutatja be, sok fotóval színesítve, köztük a romániai túrákról készült felvételekkel…

Az ünnepi rendezvénysorozat a Hortobágy-Mátán lévő Fecskeház Erdei Iskola épületében folytatódott, ahol pohárköszöntőt mondott Rákóczi Lajos (Érköbölkút, Románia) lovas szakember, pedagógus, korábbi bukaresti parlamenti képviselő.
Az ünnepi eseményt régi huszárfelvonulásokról szóló képvetítés és nótázás zárta, melyben kiemelkedő volt az erdélyi huszárok tangóharmonikával és szaxofonnal kísért igazi magyaros nótázása…

Köszönet az egyesület minden tagjának, a sok éves szolgálatért. Külön köszönet a bandérium egykori és jelenlegi vezetőinek. Alapító: néhai Hetey Sándor György, őrnagy. Első bandériumi parancsnok, 1988-ban: Gáthy Károly. Ezt követően 2003-ig bandériumi parancsnok volt Németi Imre őrnagy. Majd az egyesületté alakulás után Szőllősi László tartalékos hadnagy, Adorján Csaba tartalékos főhadnagy, és Csontos János korábbi parlamenti képviselő voltak az egyesület elnökei. Jelenleg pedig (2018-tól), Juhász Imre az egyesület elnöke.

Tudósított: Szoboszlai Endre sajtófelelős, egyesületi alelnök, Debrecenből.

bemutatkozas
Huszár csapatunk jelenlegi aktív állománya