A Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrzőKözhasznú Egyesület 2012-ben is meghívást kapott a Szent István napi híres Virágkarneválra, így mint már sok sok éve, idén is színesítette a menetet a lovasok csapata augusztus 20-án, ahol vagy százezer néző tapsolt a felvonulóknak, és a televízió jóvoltából még többen is láthatták a menetet.

Idén a bandérium a már megszokott ruházatában (mely az Osztrák-Magyar Monarchiát, a Ferencz József császár és király korszakát idézi) szerepelt, a Magyar Királyi Debreceni Második Honvéd Huszárezred felszerelésének másolatát viselve. Mint tudjuk, ez az ezred 1869 és 1918 között prosperált, és végig harcolta az I. Világháborút. Az egykori ezred leghíresebb parancsnoka gróf Tisza István egykori miniszterelnök, huszár ezredes volt. Azonban az idei karneváli menetben pár lovas egyéb ruházatot is viselt, így is tovább színesítve a menetet, és idézve más korszakokat is! Így Bocskai-ruhát, valamint a Rákóczi fejedelem kuruc korszakát idéző ruhát is viseltek lovasaink.

A katonai hagyományokat őrző huszárok között idén több hajdú-bihari település lovasai is jelen voltak a bandériumban (álmosdi, debreceni, hortobágyi, hosszúpályi, konyári, létavértesi, és mikepércsi lovasok is), valamint a határ menti kapcsolatépítés reményében, ismét érkeztek lovasok a romániai Bihar megyéből, Bihardiószegről is.


Idén a felvonuló bandériumi tagok voltak: Bujdosó Zoltán – most vezénylő parancsnok, Adorján Rita, Bancsi János, Bujdosó Fruzsina, Csontos János, Lévai Barna, Hercz Tiborné, Horváth Csaba, Kovács János, Nagy Emma, Szoboszlai Soma. Valamint Bihardiószegről, Kiss Géza és Fodor József.

A hajdú-bihari huszárbandérium lovasainak felvonulásával szinte egy időben kellett háromfős gyalogos zászlótartó díszőrséget is biztosítanunk a 11 óra 30 perckor kezdődött koszorúzási ünnepségre, mely a Szent István domborműnél zajlott le (a Déri Múzeumnál, a Perenyi utca sarkán). Kósa Lajos mondott megemlékező ünnepi beszédet, majd kulturális műsor és koszorúzás következett. Zászlótartók voltak: Adorján Csaba, a Magyar Honvédség tartalékos főhadnagya, elnökünk, Szoboszlai Endre, kapitány, és Hercz Tibor, a Magyar Honvédség tartalékos hadnagya.

A hajdú-bihari bandérium Debrecenben az elmúlt 24 év során minden állami és jelentősebb térségi ünnepen szolgált, vagy gyalogos, vagy lovas díszegységgel. Ezen felül az utóbbi 8 évben számos partiumi és erdélyi lovas túrán, és sok romániai, egyéb ünnepségen is részt vettünk a határ menti kapcsolatok építésének szellemében.

Csapatunk már előző este bevonult a Debreceni Lovasakadémia Közhasznú Nonprofit Kft. Kartács utcai lovardájába, amiért külön hálás köszönetünk Szladek Róbert vezetőnek. (Lásd: http://www.hbsport.hu/a-debreceni-erdoben-megtalalhato-lovasakademia-bemutatasa/ ) Itt a lovak és lovasok évek óta jó helyen lehetnek, előző este gyakorolhatnak, és várják a másnap hajnali készülődést. Este hangulatos huszártábor volt, romániai barátaink jóvoltából a híres odaáti grillezős nemzeti ételt, a mititeit („miccs”) fogyaszthattuk el, majd nótázás zárta az előző napot. A huszadikai menet után pedig – a Bancsi-család közreműködésével – lebbencsleves, töltött káposzta, és tepertő várta a táborba visszaérkező huszárokat…

Őrizzük büszkén és szolgáljuk, színesítsük, továbbra is a magyar nemzeti ünnepeink szép eseményeit! A sok tudósítás közül lásd ezeket (fotókkal):

http://www.dehir.hu/galeria/a-43-debreceni-viragkarneval/#kep_10900

http://www.licium.hu/muvelodes/a-huszarbanderium-ismet-vonult-a-debreceni-viragkarnevalon.html

valamint:

http://www.haon.hu/hirek/Hajdu-Bihar

(Összefoglalta: Szoboszlai Endre sajtófelelős.)Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.