Régi nóta, híres nóta címmel 2010. november 28-án nagy sikerű nótaversenyt rendeztek a fürdővárosban. A rendezvényen elhangzott, hogy a hangsúly ebben a zenei műfajban a magyar jelzőn kell, hogy legyen. Bujdosó Zoltán huszárbajtársunk a Konyári Nótások Egyesületének lelkes tagjaként, részt vett a versenyen...

A  Régi nóta, híres nóta csoportos nótaéneklési verseny megyei döntőjén több hajdú-bihari településről érkezett nótakör is versengett a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében. A rendezvényt a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ, valamint fürdőváros helyi művelődési központja rendezte. A határ menti kapcsolatépítés jegyében a Bihar megyei Bors község is képviseltette magát, egy frissen alakult nótakörrel.
A jó hangulatú nótaest műsorvezetője a közismert Liszter Sándor volt, aki maga is többször szórakoztatta a nagyérdeműt. A rendezvényt a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke, Kocsis Róbert nyitotta meg.
A komolyzenészek és a népzenészek körében ugyan vitatott az egyedi hangulatú magyar nóta, de kétségtelen, hogy az idők során igazi hungarikummá vált, és milliókat szórakoztatott a múltban is, teszi ezt a jelenben is.
Több csoport is szívhez szóló, és mindenki által jól ismert nótákat választott repertoárjába, valamint katonanóták is felcsendültek. Sok katonadal is elhangzott, melyet a huszáregyesületünk is sokszor énekel, vagy hall, főleg az erdélyi útjaink során! A konyári nótakör kizárólag katonadalokat énekelt, ezért Bujdosó Zoltán huszárhagyomány-őrző törzszászlós, bandériumunk tagja, stílszerűen huszáregyenruhában lépett fel. A szívbemarkoló katonadal-összeállítást Csádi Róza könnyindító szólóéneke zárta. (Bár a zsűri eredményhirdetése után kedvetlennek láttam a konyári csoportot, nem szabad csüggedni, szép siker a 3. hely is. Ráadásul e sorok írója – mint a vendég, és sajtós – érzékelte a közönség soraiban, és magam is így pontoztam volna, hogy bizony legalább a második hely dukált volna a konyáriaknak! És azért egy ilyen csoportnak, mindig a közönség “ítélete” kell, hogy a legfőbb visszajelzés legyen munkájukkal kapcsolatban!)

A nemes versenyben igazi profi amatőrök küzdöttek a zsűri kegyeiért, és a szépszámú közönség tapsviharáért. A neves bírálóknak, dr. Mohos Nagy Éva, Csiba Lajos, dr. Cs. Tóth János és Jantyik Zsolt zsűritagoknak, nem volt könnyű dolga, ezt tükrözte az is, hogy minden dobogós helyezést megosztva adott ki a zsűri, olyan jónak ítélte a verseny résztvevőit.

Első helyezést ért el a Hajdú Bokréta Hagyományőrző csoport Hajdúnánásról, és az Akácos Út NótaklubHajdúdorogról. Második helyezést ért el a Margitai Borisszák, és a Pusztai Mákvirágok csapata (mindkét nótakör újszentmargitai). A harmadik helyen a Derűs Alkony Városi Népdalkör (Hajdúszoboszló), és a Konyári Nótásokegyesületének csapata osztozott. A zsűri különdíjat adományozott a derecskei Őszikék Nótacsoportnak, és a frissen alakult Borsikák (Bors, Románia, Bihar megye) nótakör számára, akik egyedül voltak a határon túlról, és kimondottan erre a nemes versenyre alakultak meg…

(Összefoglalta: Szoboszlai Endre. Fotó: Berényi Viktória szívességéből.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.