A határ menti kapcsolatépítés újabb szép példája volt 2012. július 29-én, amikoris a romániai Bihardiószegen megalakult a Bóné András Kurucezred.

Az ünnepség a református templomban kezdődött, ahol igét hirdet a magyarországi Tépe községből Oláh Attila lelkész. Az istentisztelet után előadást tartott a korszakról, a kuruc világról, Gellért Gyula diószegi református lelkipásztor, majd ezt követően énekkari szolgálat, zászlóavatási– és eskütételi, illetve zászlóáldási szertartás következett a templomkertben.

Az ünnepi eseményen Debrecenből dr. Papp Gyula ezredes és Szoboszlai Endre huszárkapitány közreműködött a zászlóavatás és eskütétel során. A rendezvényen a hajdú-bihari, a szentjobbi és a diószegi huszárbandérium tagjai is jelen voltak.

A program után látványos díszmenet következett, egy ágyúlövés a hős elődök emlékére, majd ünnepi ebéd, hangulatos tábori piknik zárta a kiválóan sikerült rendezvényt.

A névadóról röviden, Horvát Lajos hadtörténész összefoglalója szerint:

„Bóné ezredes kuruc tiszt volt, kezdetektől Rákóczi oldalán, egyaránt voltak sikeres és kevéssé sikeres összecsapásai.

A történelem lapjaira beírta ugyan magát, de nem volt a legnagyobbak között, hanem az említésre érdemesek sorát gyarapította. Bóné 1655-ben született. 1707-ben a Nagyvárad ostrománál kapott sérülései, sebei következtében hunyt el.

Thököly Imre alatt lett katona, és Vay Ádám ezredében volt az egyik század főhadnagya. Thököly bukása után a császári hadseregben szolgált Sennyey István ezredében, a 3-ik század élén. 1692-ben lett Bihardiószegen földbirtokos. Az osztrák-török békekötés után kilépett a császári hadseregből és birtokán gazdálkodott. Bóné András török gyűlölete – a békekötés miatt – az osztrákok ellen fordult. A Rákóczi szabadságharcot elindító bihardiószegi felkelést Gödény Pállal együtt szervezte meg.  1703. július 19-én a bihardiószegi Grünfeld várkastélyt megrohanták, a védő német katonákat leverték és a gyűlölt Narderman Sebestyén jószágigazgatót kivégezték…

A kuruc-labanc harcokban váltakozó sikerrel győztes és vesztes csatákat vívott, közel 400 fős lovas ezrede élén. 1707 elején a körülzárt Nagyvárad ostrománál súlyosan megsebesült és rövidesen meghalt.”

Néhány kép már látható a galériánkban!

(Tudósított: Szoboszlai Endre. Fotó: Rencz Csaba szívességéből.)

Pár megjelent tudósítást lásd még itt:

http://www.erdely.ma/multidezo.php?id=123870&cim=kurucezred_alakult_bihardioszegen

http://www.licium.hu/hirek/kurucavatas.html


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.