2015. március 15-én nehéz napunk, mivel a délelőtti debreceni huszárszereplés (lóval és gyalogos díszőrséggel is) után „lóhalálában” mentünk tovább a romániai Szilágy megyébe, Szilágysomlyóra…

A délelőtti helyi szereplésen nyolc lovasunk és négy gyalogosunk közreműködött a Debrecenben tartott állami, önkormányzati ünnepen.

Koraeste viszont már a romániai Szilágy megyébé értünk, ahol Bem József honvédtábornok emlékére egy kopjafát avattunk. A kopjafa Máramaros megyéből származik, a debreceni huszárcsapat, illetve az egyik tagunk, az egyébként koltói illetőségű Ladányi Sándor huszárhagyomány-őrző adományozta azt a településnek!

A kopjafát a református templom kertjében helyezték el a helyi szervezők. A templomkertben kis ünnepség keretében történt az avatás, áldás, ahol a hajdú-bihari és a romániai Bihar megyei (Diószegről) huszárok álltak díszőrséget, közreműködtek a helyi református és katolikus egyház vezetői, a település alpolgármestere, a vitézi rendi tagok, és a helyi leventék is. Az apropót az adta, hogy 1848 decemberében, Bem József honvéd tábornok, Szilágysomlyón vette át az erdélyi csapatok főparancsnokságát. Az avatás után a helyi mezőgazdasági szakiskola termében több száz résztvevő tekintette meg az emlékműsort, ahol Csontos János, a huszárcsapat vezetője is köszöntötte a jelenlévők. Csapatzászlónkkal egységünk gyalogosai díszőrséget álltak a műsor altt.

A műsort követően szálláshelyünkre mentünk, a szép Kastély Szállóba (Castle Inn, Simleu Silvaniei, str. Partizanilor 43., lásd http://castle.ro/ , és ezt is: http://www.utazzerdelybe.hu/castle-inn-szilagysomlyo.html )

ahol hangulatos vacsora következett (külön köszönet érte a Református Egyháznak, és a szálló tulajdonosának!), illetve emléklapokat adott át Csontos János elnökünk. A vacsora után – helyi zenészek közreműködésével – nótázás zárta a nehéz napot. Köszönet mindenkinek, aki adományával és személyes jelenlétével is hozzájárult az emlékhely létrejöttéhez!

(Pár fotó a Galéria című részen látható!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.