Kedves Barátaim, Bajtársaim!
Szeretettel meghívunk Benneteket és minden érdeklődőt az I. Simonyi Lovas Fesztiválra, amely a 12. Simonyi Napok keretében kerül megrendezésre május 15-én (szombaton) a Debreceni Nagyerdei Stadionban.
2010. május 15. (szombat)
I. Simonyi Óbester Nemzetközi Lovas Fesztivál
Helyszín: Nagyerdei stadion és környéke
09:30 Résztvevők felvonulása. (határon innen és határon túli huszárbandériumok, hortobágyi csikósok, hagyományőrzők, versenyzől9 a felvonulást a helyőrségi katonazenekar zárja, valamint mazsorett csoport
09:45 Ünnepélyes megnyitó. Himnusz a debreceni gyermekkórus előadásában, köszöntők, a programok ismertetése.
10:00 A pálya elhagyása
10:10 Bemelegítés, közben a nézők tájékoztatása a versenyekről, programokról
10:30 Előfutamok (huszár, csikós, civil-futamok)
A verseny távja két kör, amely kb. 1100 méter. Egy futamra 5-10 percet számolunk, s futamonként 4-6 lovast (narrátorok: 1 szakmabeli, és 1 humorista pld. Hadházi László)
11:30 Hajdú-Bihari ízek, termékek bemutatója.(lehetőség szerint a régiónkra jellemző alapanyagokból, az itt élő emberek munkája által készített termékek vására. A települések 3×2 m-es sátrat kapnának)
- Bagamér, Vámospércs, Nyírábrány: Torma
- Balmazújváros: pásztor, csikós kalapok, kun süvegek (Mihalkó Gyula)
- Báránd: kenyér, tészta- félék, sütemények
- Bojt: vesszőkosarak
- Debrecen: páros kolbász, mézes, kürtős kalács
- Egyek: nád termékek
- Furta: Hímzések
- Fülöp, Nyírábrány: őshonos málna, hímzések
- Hajdúböszörmény: szíjjak, ostorok, csikóbőrös kulacsok, kenyérlángos
- Hajdúhadház: káposzta
- Hajdúnánás: szalmafonók bemutatása
- Hajdúszoboszló: hajdúsági „dübbencs”, bioételek
- Hortobágy: szürke marha, bivaly, mangalica, valamint hal specialitások
- Konyár: „berzselt” tojás (levélrátétes, hagymahéjjal színezett)
- Magyarhomorog: farsangi bemutatók
- Nagyhegyes: kemencés kalács, pusztai étkek
- Nagyrábé, Biharnagybajom: gyékény termékek
- Nádudvar: fazekas remekművek, szűrhímzések
- Nyíracsád: citerakészítők, betlehemesek
- Nyíradony: méz
- Sáránd: gombóta készítés, kóstolás
- Sárrétudvar: „selyemkóró” méz
11:30 Lovas iskola, huszártábor, ló simogatás-lovaglás, íjásztábor. Lovas fotózás gyermekeknek, kézműves játszósátor, nagyerdei huszárok címmel játékos, ügyességi vetélkedés gyermekeknek.
11:30 Főzőverseny elindítása.”Hajdúslambuc”- készítés
11:35 Hagyományőrzők bemutatója (lovas íjászok, lovas táncosok, hortobágyi csikósok, baranta bemutató: a magyarok elfelejtett tradicionális harcművészetének bemutatása). Díjlovaglás, fogathajtók bemutatója.
12.30 „Megyekonyha” tájjellegű ételek –italok kóstolója
14:30 Gyermekbemutatók
15:00 Döntők
16:00 „Simonyi roham” (a résztvevő huszárbandériumok futama)
17:00 Eredményhirdetés
17:20 Hajdú Néptáncegyüttes közös műsora a települések együtteseivel
18:00 Koncert ( Kormorán, Gajdos .. ) közben vagy utána:
„örömtánc- ház”
A fellépők, vendégek, versenyzők, látogatók közös „ mulatozása”.