Az idei rendezvényen ismét szép számmal voltak erdélyi és partiumi vendégek is, igen sok erdélyi huszárhagyomány-őrző egyesület is képviseltette magát. Ezen jó határ menti kapcsolatoknak az az előzménye, hogy a huszárhagyomány-őrzők is segítették a magyar-román határ menti kapcsolatok kiépítését az elmúlt években. 2004-ben indult el ez az egyedinek tekinthető munka, és a közel évtizednyi idő alatt számos partiumi és erdélyi településen szerepelhettek a hajdú-bihari huszárbandérium tagjai, és a „huszár-diplomácia” hozadékaként a Bihar megyei és erdélyi lovas barátok is járhattak Magyarországon, ők is közreműködhettek számos magyarországi program sikeréért.

A magyar huszárok az elmúlt időszakban sokkal többször szerepelhettek Romániában, mint ahányszor az erdélyiek Magyarországon… Ezt is oldani igyekezett Csontos János huszár főhadnagy, a Hajdú-Bihar megyei Lovas- és Huszárhagyomány-őrző Közhasznú Egyesület elnöke, korábbi parlamenti képviselő, amikor szervezésében immár harmadjára, olyan közös programot valósított meg a Létavértes határában lévő lovas bázisán, amelyen számos romániai szakember (a magyarországiakkal együtt) is előadást tartott. A Liget tanyai Álomzugban lezajlott harmadik Érmelléki Huszárokosító és kulturális program igazi majálisi hangulatban zajlott. A Csontos János házigazda köszöntője után sok és nagyon érdekes, értékes, előadás következett. A közönség Meleg Vilmos nagyváradi színművésztől a hazaszeretetről, Miholcsa József marossárpataki huszár alezredestől a székelyföldi hagyományőrzősről, dr. Kelemen Attila (bukaresti képviselő, állatorvos) az erdélyi ménesekről, lovas jó tanácsokról hallhatott kiváló szakmai előadást. A huszárlovak idomításáról Rákóczi Lajos érköbolkúti pedagógustól, és Kelemen Melindától (Román Fogathajtó Válogatott szövetségi kapitánya, Marosvásárhely) hallhattak szakmai ismertetőt a jelenlévők.

Az Érmellék értékeiről Gavrucza Tibor nyugalmazott református lelkésztől (Székelyhíd), az Álmosd és Diószeg határában lezajlott 1604. október 15-ei Bocskai csatáról pedig Gellért Gyula református lelkipásztortól (Bihardiószeg) hallhattunk beszámolót. Az elméleti okosítók zárásként a híres Lenkey-huszárok hazatérésről beszélt Somogyi Sándor bagaméri történelem tanár.

Délután a látványos programok következtek: sziporkázó íjászbemutatót tartottak a Pusztai Farkasok, vagyis a székelyhídi íjászok, ősmagyar ruházatban, majd lókiképzési bemutatót tartott Adorján Csaba, az egyesület korábbi elnöke, huszár százados, álmosdi pedagógus és lovas oktató.

A dús program lezajlása után hangulatos falusi ebéd következett, mely után az érmelléki híres borokat kóstolhatták meg a jelenlévők, valamint huszárnótákat és katonadalokat énekelhettek a jókedvű résztvevők, akiket szovátai, szentjobbi és létavértesi szakemberek segítettek a daltanulásban. A program végén az álmosdról érkezett paripák nyergében az álmosdi kis csapat lóháton indult haza…

Köszönet minden közreműködőnek, támogatónak, aki adományával, vendéglátásával, és munkájával segítette a rendezvény megvalósítását. Külön köszönet azoknak, akik Erdély távolabbi vidékéről is elutaztak a rendezvényre!

Ez az újabb program jó példája annak, hogy ilyen hagyományőrző eseményekkel is őrizhetjük népi- és katonai emlékeinket, a 21. század modern világában.


Egy válasz

  1. Visszajelzés: jesse

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.