Történelmi feladatot vállaltunk akkor, amikor 2004. március tizenötödikén Debrecenből Nagyváradra utazva, először szerepeltünk huszárruhában az akkori ünnepségen, lóháton és gyalogos zászlótartóként is. Akkor még nem tudhattuk, hogy pár éven belül milyen sok közös eseményen vehetünk majd rész, a határ menti jó kapcsolatokat tovább építve…

Az elmúlt években igazi „huszárdiplomáciai offenzívába” kezdtünk, és ezt nagy sikerrel visszük tovább! A magyar-román határon is átívelő eseménysorozatunknak köszönhetően az elmúlt években számos partiumi és erdélyi településen is kapcsolatokat építettünk ki, és ma már nagyon sok szereplésünk van Bihar megyében, de esetenként Erdélyben is. A sok romániai magyar barátunktól kapott meghívást illő volt viszonoznunk! Ez zajlott le 2011. április 30-án Létavértes határában, amikoris egy huszártáborba invitáltuk meg magyar bajtársainkat Romániából. Ez az esemény az Érmelléki huszártábor és huszárokosító nevet kapta, és igazi majálisi hangulatú találkozóra sikeredett, melyben a kedvező időjárás is szerepet játszott, valamint a vendéglátók kedvessége, és szép lovas tanyája.

Több kulturális és szakmai programon szórakoztattuk az átjött vendégeket, és a magyarországi érdeklődőket, majd délután lóra is pattanhattak mindazok, akik nem lovasok voltak, de megtisztelték a rendezvényünket, és persze leküzdötték félelmüket…

A szakemberek által tartott ismertetők előtt Adorján Csaba elnökünk és Csontos János, mint házigazda köszöntötte a jelenlévőket, akik már 9 órától részt vehettek az előadásokon. Először dr. Kelemen Attila bukaresti parlamenti képviselőt hallhattuk. A politikus állatorvosként és lovas gazdaként igazán nagy ívű előadást tartott a romániai lótenyésztés helyzetéről, és természetesen a magyar lovas hagyományok fontosságáról is beszélt hallgatóságának.

A program során hallhattunk még Bocskai és Rákóczi fejedelem történelmi hatást gyakorolt életéről, az irodalom és a történelem kapcsolatáról, majd Érmellék természeti kialakulásáról és kincseiről is. Az előadók sorában köszönthettük Gellért Gyula református lelkipásztort, Diószegről, dr. Bakó Endrét Debrecenből, Markovits Mátyás iskolaigazgatót Bagamérból.

Az előadások után a huszárok vendégeiként érkezett civilek a lovasoktól lovaglási ismereteket, felszerelési tudományokat hallhattak, és a legbátrabbak fel is ülhettek a paripákra. A lovas oktatást Adorján Csaba, Juhász Imre, Csontos János vállalta, miközben a híres Pusztai Farkasok íjászcsapat is bemutatót tartott.

A rendezvényt egyébként Csontos János volt parlamenti képviselő, huszárhagyomány-őrző főhadnagy tagunk szervezte a létavértesi lovas bázisán, önerőből és támogatók segítségével.

A rendezvényen a hajdúsági csapaton kívül sokan érkeztek Bihar megyéből is, Diószegről, Szentjobbról, de Erdélyből is. Csontos János tervei szerint hasonló programokat szeretne majd a jövőben is szervezni, hogy a nemzeti hagyományokat tovább éltessük a 21. század modern világában is!

Hangulatos ebéddel is kedveskedtek a háziak, birkapörkölt volt, majd még kedvfokozóbb esemény zárta a napot, amikor Érmellék híres borait bírálhatták el és kóstolhatták meg a lovasok és vendégeik, amit Markovits Mátyás vezényelt le, igen színesen és persze érthető okok miatt jó hangulatban. Ugyanis tizenhat bort bíráltak el a „kard ütötte” rögtönzött borlovagok. A bő és kiváló választékban nagy sikert aratott a bihardiószegi Bakó István, és a kokadi Preku Gyula bora.

A programokat követően elmondtuk, hogy a közeljövőben újabb eseményeket szervezünk, mégpedig a május 21-ei hortobágyi lovas túra lesz a következő, melyen részt vesznek majd hajdúsági, bihari és erdélyi huszárok is. Majd május 28-án a debreceni nagyerdei stadionban kerül sor a Simonyi Napokra, mely egyben lovas fesztivál is lesz, ahol huszárbemutatók és gyorsasági lovas vágta szórakoztatja majd a publikumot…

Már késő este lett mire véget ért minden program, és lóháton haza indulhattak az álmosdi lovasok, akik korán reggel már túralovaglásban megtették a két település közötti utat, Adorján Csaba kapitány vezetésével. A lovasok alkonyatban indultak hazafelé, és a sötét ellenére katonás fegyelemben haladva, vak sötétben érkeztek vissza Álmosdra, nem kis veszélyt vállalva! Megérdemlik, hogy megemlítsük nevüket, hiszen ők a hajdú-bihari huszárbandérium lelkes fiatal tagjai: Adorján RitaHorváth Csaba és Szoboszlai Soma.

(Összefoglalta: Szoboszlai Endre – sajtófelelős.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.