Az 1920. június 4-én aláírt, Magyarországot megcsonkító trianoni békeszerződésről sok hajdú-bihari településen megemlékeztek. Huszáregyesületünk három településen közreműködött gyalogos díszőrségadásával: Létavértesen, Konyáron és Debrecenben.

LÉTAVÉRTESEN TRIANON-EMLÉKMŰVET AVATTAK

Létavértesen a Debreceni és a Petőfi utcák kereszteződésében az 1920. június 4-én aláírt békediktátum megemlékező műsora keretében kerül sor a város trianoni emlékhelyének felavatására, szombaton délelőtt 10 órakor.

A Wass Albert Társaság kezdeményezésével, a településen élők áldozatvállalásával létrejött emlékmű felavatása előtt Erdei József, a rendezvény házigazdája köszöntötte az egybegyűlteket, majd Menyhárt Károly polgármester mondott köszöntőt. Az irodalmi és zenei betétekkel színesített műsort követően Szász Jenő, a közismert erdélyi, székelyudvarhelyi politikus, a romániai Magyart Polgári Párt elnöke, mondott beszédet, majd leleplezték az emlékművet. A római katolikus és református felszentelés és áldást követően a Bakator népzenei együttes muzsikáját hallhatták az emlékezők.

A nemzeti összefogást is hirdető emlékműsoron díszőrséget állt a hajdú-bihari huszárbandérium két tagja: Juhász Imre és vitéz Szoboszlai Endre, majd koszorúzás következett, végül a Szózat eléneklése zárta a rendezvényt.

KONYÁRON IS EMLÉKEZTÜNK AZ ORSZÁGCSONKÍTÓ TRIANONI SZERZŐDÉSRE

Az önkormányzat, a Művelődési és Ifjúsági Ház, Könyvtár, Kuruc Albert Falumúzeum, szervezésében, szombaton délután Konyáron is megemlékeztünk a trianoni békediktátum aláírásának 91. évfordulójáról. Az esemény 16 órakor kezdődött.

A református templom kertjében álló első világháborús emlékműnél a Himnusz hangjai után Sasi Lajos, a község alpolgármestere (Dr. Fülep László polgármester egyéb fontos elfoglaltsága miatt Budapesten volt, így nem tudott jelen lenni) köszöntötte a résztvevőket, majd az országunk megcsonkításáról szólt. Ezt követően a konyári nótakör katonadalokat énekelt, majd vitéz Szoboszlai Endre, a hajdú-bihari huszárbandérium alelnöke, a Vitézi Rend tagja, rendezvény kezdeményezője, volt konyári lakos, mondott emlékbeszédet a történelmi Magyar Királyságot szétszabdaló, és máig ható nehézségeket okozó békediktátum előzményeiről, és következményeiről. Szólt arról, hogy a jelenlegi helyzetben erős nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy magyar nemzet boldogulhasson a 21. század Európai Uniójában… A nemzeti összefogást is hirdető emlékműsoron díszőrséget állt a hajdú-bihari huszárbandérium két tagja: Bujdosó Zoltán és Szoboszlai Endre, majd koszorúzás következett, és a Szózat közös eléneklése zárta a rendezvényt, mely az első, de bizonyára nem az utolsó ilyen megemlékezés volt Konyáron.

DEBRECEN, BEM TÉR, MAGYAR FÁJDALOM SZOBRA:

2011. június 4-én, szombaton, 18 órától, Debrecenben, a Bem téri Magyar Fájdalom szobránál, Debrecen M.J. Város hivatalos megemlékező műsorát tekinthették meg az érdeklődők a trianoni békeszerződés 1920. június 4-ei aláírásának hatásairól.

A programon során E. Kovács Zoltán államtitkár mondott beszédet, majd kulturális műsor is színesítette az egy évvel korábban a nemzeti összetartozás napjává is nyilvánított emléknapot. A programot koszorúzás zárta. Zászlótartóként közreműködött a Hajdú-Bihar megyei huszárbandérium gyalogos díszegysége: Hercz Tibor, Kovács János és vitéz Szabó Ferenc (egyben a Vitézi Rend megyei hadnagya).


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.