Kopjafát avattunk a háborúkban elpusztult lovak emlékére

A háborúk során nem csak a katonák szenvedtek és haltak hősi halált, hanem bizony az ember talán évezredek óta leghűségesebb társai, a lovak is. A katonalovak százezrei, milliói, pusztulhattak el a harcok során, és rájuk alig emlékezünk, pedig a „ló is ember!”, ahogyan lovasemberek mondják… Ezt pótoltuk mi, hajdú-bihari huszárok, a 2014. május 2-3-ai huszárokosító programunk egyik eseményével: emlékkopjafát avattunk Álmosdon, május másodikán.

A HŰSÉGES KATONALOVAK EMLÉKÉRE
A háborúkban elpusztult huszárlovak emlékére egy olyan kopjafát avattunk fel (a rendezvényre érkező erdélyi, és partiumi huszárokkal), amit Vargyasról hoztak el a Kovászna megyei huszárok. A több mint félezer kilométerről hozott, és a Csillagkövetők Civil Egyesület szervezetének ajándékaként kapott tölgyfakopjafát Borbáth Sándor vargyasi fafaragó művész készítette. Magyarországon nincs hasonló emlékhely, bár lovas nélküli lószobor van, de kopjafáról nem tudunk.

A kopjafaavatásra május 2-án, a határ közeli hajdú-bihari Álmosdon került sor, a 4. Érmelléki Huszárokosító rendezvényének keretében, ahol erdélyi és hajdú-bihari, valamint Bihar megyei huszárok is jelen voltak. A kopjafát Gellért Gyula nyugállományú diószegi református lelkipásztor áldotta meg.

Mint már sokszor tudósítottunk erről, a huszárhagyomány-őrzők is segítették a magyar-román határ menti kapcsolatok kiépítését az elmúlt években, mégpedig éppen tíz éve indult el ez a nehéz munka. Ugyanis 2004-ben indult el ez az egyedinek tekinthető feladat, és mára számos partiumi és erdélyi településen szerepelhettek a hajdú-bihari huszárbandérium tagjai, és a „huszár-diplomácia” hozadékaként a Bihar megyei és erdélyi lovas barátok is járhattak Magyarországon, ők is közreműködhettek számos magyarországi program sikeréért.

2014. május 2-án pénteken reggel az erdélyi vendégeket a berettyóújfalui Bella Costa étterem fogadta (Berettyóújfalu, Dózsa György út 28.). A vendégek később megtekintették a Bocskai várkastélyt és múzeumot, Nagykerekiben, majd Kismarján át érkeztek Létavértesre, Csontos János huszárhagyomány-őrző álomzugi lovas tanyájára. Délután szekerekkel és lovakkal Létavértes – Kokad – Álmosd útvonalon érkeztek a túrázók Álmosdra, ahol Adorján Csaba Kölcsey út 2. szám alatti vendégházas telkén kopjafát avattunk a huszárlovak emlékére. A kopjafát a vargyasi Dr. Farkas Domokos állatorvos és a művész mutatta be.

Az álmosdi program során Nagy Sándor pedagógus mutatta be a települést, és a Kölcsey Emlékházat, majd a szomszédos Kokadon folytatódott a rendezvény, ahol a főtéren a 2004-ben (a Diószeg/Álmosd határában 1604. október 14-én lezajlott, Bocskai István vezette, felkelés első győzedelmes csatájának emlékére) állított Bocskai-csata emlékkopjafáját koszorúzták meg, majd Menyhárt Dániel vállalkozó szíves vendéglátásával nótás vacsorán vehettek részt a résztvevők. Már sötét volt, mire a szekerek és a lovasok visszaindultak a Létavértes és Újléta között fekvő Álmomzugba. A nehéz, sötét éjszaki lovas és szekeres túra szerencsére baj nélkül zárult.

SZAKMAI KÉPZÉSEK, VIDÁM HANGULATBAN

A szombati (május 3.) megnyitót Csontos János házigazda, mint a Hajdú-Bihar Megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke, tartotta, majd köszöntőt mondott Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere.

Ezt követték a szakmai képzések, hiszen huszárokosító a rendezvény fő célja! Juhász Imre (Hortobágy) az egyesület szakmai alelnöke, és Rákóczi Lajos (Érköbölkút, Románia, Bihar megye) tanár, lovas gazda tartott szakelőadást. A rendezvény szép időben zajlott, így a csodálatos természeti környezetben fekvő lovas bázison íjász, csikós- és lovashuszár-bemutató, valamint hobbilovas ismeretek is lezajlottak, valamint gyalogos alaki kiképzés és gyakorlás is volt… Ezeken Adorján Csaba, Bodnár Dániel, dr. Csontos Izabella, Juhász Gábor, és Szoboszlai Endre közreműködött.

A szépszámú résztvevő, valamint a velük érkezett hozzátartozók, és meghívott vendégek, ezt követően a 2013. évi nyári Lenkey tábornok emléktúráról (mely Máramaros megyéből indult és Arad megyében ért véget, lásd itt: https://debrecenihuszarok.hu/hirek/lenkey-tabornok-huszar-emlektura-erdely-2013-augusztus/ ) készült fotós bemutatót tekinthették meg. Előtte a túra során érintett több erdélyi település polgármestere, vagy az onnan érkezett vendégek is, köszöntötték a jelenlévőket, kiemelve, hogy remélhetőleg a kapcsolatok a jövőben szélesedhetnek!

Az ebédidő elérkeztével a segítő huszárfeleségek, és a főzésben még jeleskedő önkéntes vendéglátók, finomságait kóstolhatták meg a résztvevők! Ínycsiklandozó volt a grillezett romániai mititei („miccs”), továbbá a szabadban főzött őzpörkölt, és a tárkonyos vaddisznóragu-leves. De volt még baracklekváros finom fánk, fokhagymás lángos – hogy csak a legnépszerűbbeket említsük… Közben jóféle érmelléki borkóstoló, és zenés mulatság oldotta a program okozta feszültséget. Közreműködött a Koltó polgármestere által biztosított tangóharmonikás kiszenekar, és a már korábbról ismert szentjobbi asszonykórus csapata is.

RÉGVOLT ÉLETBŐL – MAGYAR JÖVŐ

A huszárokosító résztvevői magyarságukban megerősödve, sok nemzeti és lovas ismeret birtokában, erdélyi és partiumi baráti kapcsolatok elmélyítésével fejezték be a kiválóra sikerült programot. A vargyasi Csillagkövetők Civil Egyesület által hirdetett hitvallás, mely Magyari Lajos erdélyi költő, közíró idézete, igen találó az ilyen hagyományőrző rendezvények jellemzésére: „Mert ezernyi régvolt életünkből építjük föl ezt a mai egyet!”

Köszönet érte Csontos János és párja Juditka részére, de elismerés illet minden támogatót és segítőt is, akik közreműködtek a rendezvény lebonyolításában.

 

(Tudósított: Szoboszlai Endre – sajtófelelős. A Galéria című honlaprészre még további fotókat tervezünk feltölteni.)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.