Debrecen városán is áthaladt az az erdélyi huszárküldöttség, mely a mai Lengyelország területére, Limanowa városába igyekezett egy I. Világháborús csata emlékünnepségére. (A limanovai csataként ismert hadiesemény 1914november 28. – december 18. között zajlott le, a mai Lengyelország Limanowa nevű városának közelében. A csata során az osztrák-magyar csapatok megállították, és a Dunajec folyó mögé vetették vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz cári csapatokat.)

A Hargita megyei vendégek, és hajdú-bihari huszárok, délután megkoszorúzták a Széchenyi és Nyugati út sarkán (a patika falán), lévő emléktáblát, mely az egykori huszárlaktanya és az egykori Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred emlékét őrzi.

Ez után az erdélyi vendégek a Hajdú Táncegyüttes székházába látogattak (Hatvan u. 32., a Tisza István út sarkán), ahol egy szakelőadás hangzott el az első világháborúról, majd a Hajdú Táncegyüttes műsorát (szakmai kommentátor Lovas Bálint huszártagunk volt, aki aktív tagja, illetve társvezetője a néptáncos csapatnak) tekintették meg a jelenlévők. A jó hangulatú találkozás vendéglátással zárult, és az erdélyiek utaztak is tovább Limanowa városába…

(Az eseményen készült néhány fotót lásd a Galéria című részen!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.