Bemutatkozás

Nemzetünk hagyományainak ápolása fontos feladatunk. A huszárság, mint nemzetünknek világhírnevet szerzett fegyvernem, igazi hungarikum, melynek emlékeit kötelességünk megőrizni.

Ma már a huszárság nem a Honvédségen belül szolgál, hanem hagyományőrző szerepet tölt be. Kelet-Magyarországon 1988-ban alakult meg – katonai hagyományápolási célból – az akkori megyei huszárbandérium, melyet kezdetben Hetey Sándor György őrnagy, majd Németi Imre őrnagy vezetett. A csapatunk 2003 őszétől jelentős átszervezést hajtott végre, nevet változtattunk, új vezetőséget választottunk, valamint közhasznú egyesületként került bejegyzésre szervezetünk. 2003 és 2007 között első elnökünk Szőllősi László volt, aki a Magyar Honvédség tartalékos hadnagya.

Hajdú-Bihar megye és Debrecen város, a Hortobággyal együtt, igen nagy lovas- és lovaskatonai-hagyományokkal rendelkezik. Környékünkön élnek a Bocskai István fejedelem által, több mint négyszáz éve letelepített lovas hajdúk mai utódai. Említhetjük még a cívisvárosban közismert Simonyi óbester nevét is, azaz báró Simonyi József huszár ezredest, aki a Hessen-Homburg ezred hajdani parancsnoka volt. Simonyi óbester 1820 után huszárjaival kettős akácfasort telepített a Nagyerdőig.

A csapat huszárjai – néhány főt kivéve – a Magyar Honvédség tartalékos tisztjei. A huszárruha területi kötődésű, a mintát az Osztrák-Magyar Monarchia, Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezredének eredeti ruházata szolgáltatta. (Az ezred 1869-ben alakult meg, és egészen 1918 novemberéig prosperált. Leghíresebb parancsnokuk gróf Tisza István néhai miniszterelnök volt.) 

A mai hagyományőrző huszárcsapattal őrizzük a magyar nemzeti hagyományokat, és számos térségi közszereplésen, állami ünnepségeken veszünk részt. A hajdúsági csapat számos ünnepségen történő szereplése közül talán a legismertebb az augusztus 20-ai híres debreceni Virágkarnevál, melyen évek óta felvonulunk.

A csapat ma már, az Európai Unió regionális kapcsolatépítési lehetőségét kihasználva, a határközeli romániai partiumi és erdélyi, térségben is többször szerepelhetett, sok száz kilométert lovagolva (2007, 2009, 2010, 2011, 2012., 2013., 2014.,2016), hozzávetőlegesen 130 településen láthatták az erdélyiek bandériumunkat. 

Mivel ma már hölgyek is szolgálhatnak a fegyveres testületeknél, a 21. század modern korában ez az áldozatvállalás a huszárhagyomány-őrzőknél is megjelent, így a magyaros örökség továbbvitelének nemes feladata ma már nem csak apáról fiúra száll, hanem a leánygyermekre is!

A csapatunk tagja a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek: www.magyarhuszar.hu  

A bandérium jelenlegi (2018-tól) vezetősége: elnök Juhász Imre.

Alelnökök: Horváth Csaba és vitéz Szoboszlai Endre.

Az ellenőrző bizottság tagjai: Hercz Tibor (elnök), Papp József, és vitéz Szabó Ferenc.

POSTACÍM (a nevünk röviden): Hajdú-Bihar megyei Huszár-hagyományőrző Egyesület.

Juhász Imre elnök. 4060 Balmazújváros, Dely Mátyás. u. 10.

E-mail: juhasz.imre@debrecenihuszarok.hu  

Alelnök (PR- és sajtóügyek) E-mail címe: endre.szoboszlai@gmail.com, endre.szoboszlai@citromail.hu